Zamieszczone przez Maicroft
mryga lampka od świec żarowych
Zwiń
X
-
Witajcie. Tak sie sklada, ze pracuje w tej branzy - produkcja przelacznikow do samochodow. Ja takze w mojej OI wymienialem przelacznik hamulca na nowy. Efekt był taki, że migała mi na desce kontrolka świec żarowych. Oczywiscie mozna ten przełacznik rozebrac, przeczyscic papierem sciernym lub wydluzyc sprezyne ale to tylko poprawi sytuacje na jakis czas. Pamietajcie, ze to jest element bezpieczenstwa, na ktory zwraca sie w produkcji szczegolna uwage. Jezeli juz decydujecie sie na naprawe takiego przelacznika to najlepiej po oczyszczeniu stykow pokryc je cienka warstwa smaru przewodzacego. Uniknie sie w ten sposob efektu ponownej korozji stykow i przelacznik powinien dzialac przez dluzszy czas.
Mimo to zalecam zakup nowego przelacznika tym bardziej, ze 30zł nie jest wygórowaną kwotą za bezpeiczeństwo.
Pozdrawiam,Dioralop
Komentarz
-
-
Witam szanownych userów.
Od kilku dni i moja niunia zachorowała na opisasaną wcześniej chorobę, zgodnie z Waszymi sugestiami wykręciłem czujnik, jednak po lekkiej rehabilitacji feler nie dał się usunąć i musiałem kupić nowy ok 30zł. I tutaj pojawił się mały problem czujniki te występują w czterech wersiach różnia się nieco wyglądem i ceną , wprawdzie mają ten sam numer katalogowy, ale do naszy czeszek występują z koncową litrą A , pozostałe B C D są nie rozbieralne a jednak drozsze. Gdyby komuś w przyszłości niunia zachorowała na to samo warto przy zakupie nowego podać ten symbol 1 J 0 945 511 A.
Dzieki za pomocwocek
Komentarz
-
-
Ja do swojej Skody zamontowałem czujnik kupiony w ASO VW, różnił się tylko tym że ten uszkodzony, który siedział w samochodzie miał wyciąganą- regulowaną długość łącznika stykającego się z pedałem h-ca, a kupiony tej regulacji nie miał. Jednak po zamontowaniu jeżdżę już m-c i nie stwierdziłem żadnych usterek :lol:
Kosztował 29 PLNTeraz xenony by krzynol
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez qbx26Ja kupiłem nowy w sklepie. Zamontowałem i nadal się świeciły stopy i świece żarowe.
Co to może kurcze być.......
Tak że leczy Cię tylko spotkanie z doktorem Vagiem, bo inaczej metodą prób i błędów to i pół samochodu można wymienić. Choć jeśli piszesz że stopy dalej świecą to może źle wyregulowana jest długość łącznika w styczniku od stopu albo masz w tym obwodzie jakieś zwarcie. Jednak proponuje udać się do kogoś z Vagiem na ustalenie usterki.Teraz xenony by krzynol
Komentarz
-
-
mam problem z przełącznikiem wycieraczek, nie mogę wyłączyć całkowicie na pozycję 0 mam czasowe reszta jest ok, jadąc w deszczu jest OK jednak kiedy nie pada wyciągam przekażnik znajdujący się koło bezpieczników, kiedyś wyciągnąłem przekażnik podczas jazdy po kilku sekundach zaczęła mrugać kontrolka świec żarowych, stopy były ok, mrugała przez ok 3 dni potem sama zgasła i jest ok, jednak teraz nie kombinuje już nic podczas jazdy, i co to może być ??? :shock:
Komentarz
-
-
Witam wszystkich.
Mnie zaświeciła się lampka świec stojąc z przyczepą kempingową w gigantycznym korku na przejściu granicznym między Chorwacją i Słowenią wracając z urlopu do Polski. Nic to myślę sobie nawet zimny ale nowy silnik (11 000 km) zapali i bez świec. Dopiero w Polsce w serwisie dowiedziałem się, że brak stopu (po drodze sprawdzałem światła lecz stopu niestety nie). Aż mi skóra ścierpła jaki mandat mogłem zapłacić w Cechach - nie wspominając o Słowenii, Austrii i Słowacji. W lakonicznej instrukcji obsługi niestety nic nie wspomniano o możliwości wystąpienia innej usterki wyświetlanej za pomocą kontrolki świec żarowych. Swoją drogą żenująca jest jakość tego właśnie czujnika skoro po półrocznym użytkowaniu padł. Wypada tylko mieć nadzieję, że to jedyny tego problem (o innych na razie nie doczytałem na forum).
Pozdrawiam.
Komentarz
-
-
Mnie też to dopadło. Wróciłem z Zakopanego pojechałem na miasto i :evil: zong, mruga co to może być? wróciłem do domu poszukałem w szukajce i jest! :lol:
Szybko pojechałem do najbliższego sklepu SKODY 30 zł zapłaciłem za nowy włącznik świateł stop, założyłem i działa.
Stary rozebrałem, trzeba trochę pokombinować, i po regeneracji będzie jeździł jako zapasowy w bagażniku.
Demontaż starego włącznika:
Trzeba go szukać nad pedałem hamulca, wcześniej trzeba zdemontować osłonę nad pedałami pod deską rozdzielczą:
1) zapamiętać jakie położenie jest prawidłowe dla zainstalowanego włącznika- gniazdo elektryczne na górze
2) możemy wcisnąć pedał hamulca, łapiemy za korpus włącznika, przekręcamy go w lewo o 45 stopni z godz 12.00 na godz 3.00 i po zabiegu
3) odpinamy wiązkę elektryczną
Montaż przeprowadzamy w odwrotnej kolejności tylko BEZ WCISKANIA PEDAŁU HAMULCA, jest to ważne ponieważ włącznik jest tak zbudowany że posiada regulacje wysunięcia trzpienia wewnątrz obudowy, i przy nieodpowiednim montażu można podobno uszkodzić jego styki.
POWODZENIA DLA WSZYSTKICH MAJSTERKOWICZÓWGAJOWY
OCTAVIA KOMBI 1,9 TDI AHF 110 PS MR 2001
Komentarz
-
Komentarz